Successen

Met vier keer goud en zes keer zilver is zwemmer André van Buiten een succesvolle Paralympische Sporter te noemen. André, geboren zonder rechteronderarm, behaalde deze medailles in ‘slechts’ drie Spelen: in Arnhem (1980), New York & Stoke Mandeville (1984) en in Barcelona (1992).

Nog een succesvolle zwemmer is Alwin de Groot. Tijdens de Spelen in Barcelona in 1992 won Alwin 1x goud, 3x zilver en 1x brons. Vier jaar later zwom hij in Atlanta 1996 in totaal 8 medailles bij elkaar met 5x goud, 2x zilver en 1x brons.

Bij de Spelen van respectievelijk 1980 en 1984 zwom Frits Hildebrand in totaal 8 gouden medailles en twee zilveren medailles bij elkaar. Het aantal van tien medailles deelt hij samen met Alwin Houtsma. Alwin heeft 7 gouden, 2 zilveren en 1 bronzen medaille behaald op twee Spelen, Atlanta 1996 en Sydney 2000.

Naast Esther Vergeer was er nog een succesvolle rolstoeltennisster. Monique Kalkman-van den Bosch deed niet alleen aan rolstoeltennis, ze deed ook mee aan tafeltennis in totaal vier verschillende Spelen. In 1984 haalde ze goud en brons met tafeltennis, de volgende drie spelen behaalde ze drie keer goud en drie keer zilver met rolstoeltennis.

Door een erfelijke oogziekte is het gezichtsvermogen van Jan mulder bijna nul. Toch is hij een succesvol wielrenner. Hij behaalde in maar liefst vier Spelen 3x goud en 3x zilver in het tandemwielrennen.

Willem Noorduin is een Paralympische Sporter die spastisch is en daardoor een verstoorde coördinatie heeft. Toch is hij een succesvolle atleet, getuige zijn zes deelnames aan de Paralympische Spelen! Met kogelstoten en discuswerpen behaalde hij 3x goud, 4x zilver en 2x brons.

Tot slot mag Marijke Ruiter zeker niet onbenoemd blijven. Tijdens de Paralympische Spelen van Heidelberg in 1972 en Toronto 1976 behaalde ze met zwemmen maar liefst 10 gouden medailles. Tijdens de Spelen van 1988 in Seoul deed ze mee met rolstoelbasketbal. Daar behaalde ze brons met haar team.