Sotsji

Van 7 t/m 16 maart 2014 worden de Paralympische Winterspelen gehouden in het Russische Sotsji. Het gebied waar de op onderdelen alpineskiën en snowboarden gestreden wordt heet Rosa Khutor. Dit ligt in het Krasnaya Polyana district. Het gehele gebied is circa 1.820 ha groot en ligt in het Aibga-gebergte. Gelegen in de noordelijke Kaukasus is het een belangrijk skigebied en er worden regelmatig internationale wedstrijden gehouden.

Nederland is met zeven sporters aanwezig in Rusland. Lisa Bunschoten is een snowboardster waar op
haar zestiende een voet geamputeerd werd als gevolg van fibula aplasie (ze mist een kuitbeen). Met behulp van een onderbeenprothese gaat ze op een snowboard van de berg af.

Anna Jochemsen is geboren met één been en skiet ook op één been. Met behulp van skikrukken kan ze haar balans behouden. Een skikruk is een kruk met aan de onderkant een mini-ski. Ze doet mee aan alle disciplines van het alpineskiën.

Op een zitski gaat Kees-Jan van der Klooster proberen een medaille te halen in het alpineskiën. In 2001 brak Kees-Jan bij een snowboardongeluk zijn rug en liep een complete dwarslaesie op.

Merijn Koek is geboren zonder onderarmen en rechteronderbeen. Na verschillende sporten te hebben uitgeprobeerd heeft Merijn zijn hart verloren aan het snowboarden. Vooral de adrenalinekick die hij krijgt van de hoogte en de snelheid vindt hij fantastisch.

In 2002 lag Bibian Mentel goed op koers voor kwalificatie voor de ‘gewone’ Olympische Spelen in Salt Lake City. Ze raakte geblesseerd aan haar enkel en kwam er achter dat ze botkanker had. Dit leidde tot amputatie van haar rechteronderbeen. Amper zeven maanden later werd ze Nederlands Kampioen snowboarden.

Bart Verbruggen werd geboren met een dubbele hersenbloeding waardoor hij linkszijdig spastisch is en zijn linkerarm en -been niet goed kan aansturen. Bart doet mee aan alpineskiën en skiet met één stok, omdat hij links niet genoeg kracht heeft om de stok vast te houden.

Tot slot Chris Vos. Chris kreeg toen hij vijf jaar oud was als gevolg van een ongeluk een verlamming in zijn rechterbeen. Dat been functioneert dan ook niet goed. Chris kan met zijn goede been goed snowboarden, dat is dan ook zijn discipline.