Deaflympische Spelen

deaflympicsMet de Paralympische Spelen doen sporters mee met allerhande handicaps, alleen geen dove of slechthorende sporters. Zij hebben hun ‘eigen’ Olympische Spelen: de Deaflympics. Ook onderverdeeld in Zomerspelen (sinds 1924) en Winterspelen (sinds 1949). De Deaflympics worden ook om de vier jaar gehouden, in het jaar ná de Olympische en Paralympische Spelen.

De reden dat dove of slechthorende sporters niet mee doen aan de Paralympische Spelen is dat dove sporters meer visuele communicatiemiddelen nodig hebben, zoals bijvoorbeeld startvlaggen in plaats van een pistoolschot en handgebaren. Deze aangepaste communicatiemiddelen bestaan gewoonweg nog niet voor de Paralympische en Olympische Spelen. Ook wordt gezegd dat dove sporters geen lichamelijke beperking hebben en dat er dus een ongelijke strijd is tussen de atleten.

Om mee te mogen doen aan de Deaflympische Spelen moet de sporter een gehoorverlies van minstens 55dB per toongemiddelde aan het beste oor hebben en ze moeten worden uitgezonden door de Doven Sportbond van hun land.

De Deaflympische Spelen worden niet erkend door het NOC*NSF (Nederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie) die wel de Olympische en Paralympische Spelen erkennen. Sinds 2001 worden de Deaflympics echter wel officieel erkend door het International Olympics Comité (IOC).