De Paralympics

Het kleine broertje van de Olympische Spelen is de Paralympics. Dit zijn de Olympische Spelen voor sporters met een handicap. De Paralympics worden in het zelfde jaar georganiseerd als de ‘grote’ Olympische Spelen. Sinds 2012 is de organisatie van de Olympische Spelen verplicht om ook de Paralympics in dezelfde stad als waar de Olympische Spelen plaatsvinden te organiseren.

In 1948 werd in het Verenigd Koninkrijk een sportwedstrijd georganiseerd door Sir Lugwig Guttman. De sportwedstrijd was speciaal voor veteranen uit de Tweede Wereldoorlog die rugletsel hadden opgelopen en in een rolstoel zaten. Deze neuroloog wilde de levenskwaliteit van de veteranen verbeteren door hen te laten sporten. Dus bedacht hij, omdat in 1948 ook de Olympische Spelen in London werd gehouden, om de rolstoelcompetitie te verbinden aan dit grote evenement. Toen het evenement vier jaar later wederom georganiseerd werd, deden er ook sporters uit Nederland mee. Zo is het internationale sportevenement de Paralympische Spelen geboren.

Een aantal jaar later, in 1960 om precies te zijn, vond de allereerste editie van de officiële Paralympics plaats in Rome.

De Paralympische Spelen worden, net als de Olympische Spelen, dus om de vier jaar gehouden. Aan de eerste edities namen alleen sporters in een rolstoel deel. Vandaag de dag zijn er atleten met verschillende handicaps actief in diverse disciplines.