De olympische missie van de zitvolleybalsters

Het zitvolleybal wordt al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw in Nederland beoefend. Dat begon toen men in een militair revalidatiecentrum zocht naar sporten die gespeeld konden worden door de revaliderende patiënten. Hier werd aanvankelijk begonnen met rolstoelvolleybal, maar doordat dit toch wat saai en passief bleek ging men op zoek naar een wat dynamischere vorm, die uiteindelijk resulteerde in het zitvolleybal.

Tegenwoordig zijn er door heel Nederland verenigingen te vinden waar men zitvolleybal kan spelen en bereikt de sport een steeds professioneler niveau. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat steeds meer trainers uit de valide volleybalwereld ook actief worden in het zitvolleybal. Ook is de sport sinds 1984 onderdeel van de Paralympische Spelen.

Dames_zitvolleybal

Wat is er anders bij zitvolleybal?

In principe volgt zitvolleybal dezelfde spelregels als bij het gewone volleybal. In tegenstelling tot wat veel mensen denk wordt zitvolleybal niet in een rolstoel gespeeld, maar zittend op de grond. Dat is zelfs verplicht, dus jezelf springend boven het net bewegen voor een smash is niet toegestaan. Een speler moet namelijk bij het balcontact altijd de vloer aan blijven raken met de romp of een ledemaat. De hoogte van het net is met 115 centimeter dan ook wat lager en het veld is met een afmeting van 10 bij 6 meter wat kleiner. Verder zie je veel bekende spelelementen zoals de rally’s, blocks en aanvallen terugkomen die je ook in het gewone volleybal ziet.

Londen 2012

De dames die deel uitmaakten van het zitvolleybalteam dat Nederland in 2012 op de Paralympische Spelen vertegenwoordigden, konden in aanloop naar dat sportevenement rekenen op de steun van verzekeringscoöperatie DELA. Tijdens de DELA Trophy, een jaarlijks volleybalevenement, werd de partnerovereenkomst getekend. Het Fonds Gehandicaptensport liet weten zeer blij te zijn met de overeenkomst, die volgens hen in grote mate bijdraagt aan het doel om gehandicapten overal te kunnen laten sporten.